Hogyan legyél jó virtuális asszisztens
(és találj otthonról munkát)

így legyél virtuális asszisztens

Érdekel a Virtuális asszisztens szakma? Szeretnéd tudni, hogy válhatsz igazán jó virtuális asszisztensé?

Ha a válaszod igen, akkor nagyon jó helyen jársz, mert ebben a cikkben összegyűjtöttem neked az összes olyan kérdést és választ ami a virtuális asszisztens témakörrel kapcsolatos. Saját kézből és tapasztalatim is segíettek ebbe.

A blog cikk elolvasását követően tisztában leszel azzal, hogy milyen lépéseket kell tenned ahhoz, hogy sikeres virtuális asszisztens legyél.

Tartalomjegyzék

Ki az a virtuális asszisztens?

A virtuális asszisztens egy független vállalkozó, aki adminisztratív szolgáltatásokat nyújt az ügyfeleknek otthonról.

A virtuális asszisztensek otthonról végzik feladataikat, de hozzáférése lehet belső céges levelezésekhez, naptárakhoz és dokumentumokhoz.

Azok az emberek, akik virtuális asszisztens pozícióban dolgoznak, általában számos évnyi tapasztalattal rendelkeznek adminisztratív asszisztens vagy irodai ügyintéző területen.

Minél több tapasztalatod van különböző szakmai ágazatokban annál több munkára tehetsz szert! 

Ha te olyan virtuális asszisztensnek mondhatod már most magad, aki jártas a közösségi médiában, a tartalom igazgatásban, a blogposztok írásában, grafikai tervezésben akkor számodra több lehetőség nyílik meg. 

Költségoptimalizálás miatt a virtuális asszisztens szolgáltatásra egyre nő az igény.

 

Ki alkalmaz virtuális asszisztenst?

A virtuális asszisztens egyre ígéretesebbé válik a kisebb vállalkozások és startup cégek számára, akik virtuális irodákat üzemeltetnek azért, hogy csökkentsék kezdetleges költségeiket és növeljék az internetes hatékonyságukat napi szinten.

Mivel a virtuális asszisztens egy független szerződő fél, a vállalkozásoknak nem kell biztosítaniuk ugyanazokat a juttatásokat vagy fizetniük ugyanazokat az adókat, amiket egy teljes munkaidős alkalmazott esetében kéne.

Továbbá, mivel a virtuális asszisztens távmunkát végez, nincs szüksége íroda vagy bármilyen más munkaeszköz biztosítására a cégnek.

Egy virtuális asszisztensnek kell, hogy legyen saját számítógépe, és rendelkezzen  gyors internet eléréssel, hogy munkáját gyorsan és biztonságosan el tudja végezni. 

Virtuális asszisztens feladatai

A virtuális asszisztens feladatai változóak lehetnek az ügyfél igényeinek és a szerződésben leírt feltételekhez mérten.

Néhány virtuális asszisztens számlákat rögzít, webshopok rendeléseit dolgozza fel vagy nyilvántartási feladatokat végez, míg mások közösségi média felületek menedzselését végzik vagy blogokra írnak cikkeket.

Egy jól képzett virtuális asszisztens akár több más dologgal is foglalkozhat. (felsorolás)

Hogyan legyek jó virtuális asszisztens?

Mielőtt belekezdesz, számításba kell venned az egyik legnagyobb nehézségét egy új vállalkozásnak, mint virtuális asszisztens. 

Az első ügyfelek megtalálása küzdelmes munka lehet. Kitartás, marketing szükséges hozzá. Minden vállalkozás felfuttatásához manapság fontos a jó marketing.

Minél több szolgáltatást kell kínálnod amire egy vállalkozásnak szüksége lehet. 

Magas szinvonalat kell nyújtanod, kedvesnek és pontosnak kell lenned.

Ahhoz, hogy virtuális asszisztens legyél, először is szükséged lesz egy alapfelszerelésre: egy jól működő számítógépre és gyors internetelérésre és egy nagyon jó weboldalra. 🙂 

A további lépések, mint például az ügyfelek igényeinek felmérése, illetve a munkakeresés, mind csak részletkérdések, amelyek rajtad állnak.

Mi szükséges ahhoz, hogy virtuális asszisztens legyek?

Nincsenek kemény és gyorsaságot igénylő betanulási elvárások a virtuális asszisztens pozíciót illetően, azonban sok ügyfél olyan virtuális asszisztens után kutat, akinek van némi magasabb képzettsége vagy különleges képzettsége.

Néhány digitális cég vagy társaság kurzusokat is ajánl fel és bizonyítványt garantál a virtuális asszisztens képesítést illetően.

Egy virtuális asszisztensnek értenie kell a technológiához, széleskörű számítástechnikai képességekkel kell rendelkeznie és magas szintű profizmust kell nyújtania az általánosan használt programok terén.

Továbbá, a szellemi rugalmasság is elvárás egy virtuális asszisztens számára.

Például egy könyveléssel foglalkozó cég virtuális asszisztensének ismernie kell az alapvető könyvelési feladatokat is.

Ha szeretnél profi Virtuális asszisztens lenni és segítségre, tanításra van szükséged keress fel bátran! 

 

Virtuális asszisztens típusok

A virtuális asszisztens sokszínűségéről sokáig lehetne írni, hiszen ahányféle vállalkozás, annyiféle munkakör létezik ebben a szakmában. A következőben bemutatok három széleskörben ismert virtuális asszisztens típust.

1. Közzöségi média, online marketing asszisztens

A közösségi média egy igencsak elegendhetetlen terület manapság.

A kisebb vállalkozást vezetők átlagosan 5-10 órát töltenek el egy héten a közösségi média felületeiken, ezért szeretnének időt megspórolni azáltal, hogy online marketingben jártas virtuális asszisztenst bérelnek fel.

Lényegében a virtuális asszisztens egy távmunkát végző közösségi média ügyintéző, aki karbantartja a cég felületeit.

Kutatást végez, hogy friss tartalmakat gyártson a közösségi média posztokhoz, illetve beütemezi azok nyilvánosságra hozatalát.

 

2. Ingatlanos virtuális asszisztens

A nagy és befutott ingatlancég vezetők virtuális asszisztenseket bérelnek fel.

Itt szintén egy távmunkáról van szó, aki feladatok széleskörű palettáját látja el, mint például papírmunkák előkészítése és kitöltése, válaszolás az e-mailes megkeresésekre, találkozók beütemezése, de ide tartozik még a blogcikkek megírása és az adatbázisok kezelése is.

3. Személyi asszisztens

Mindezek mellett az új ügyfelek és a megfelelő eladók felkeresése is feladata lehet.

Mennyit keres egy virtuális asszisztens?

Ez csak is tőled és a tudásodtól függ. Kereshetsz havi párszázezer forintot de milliókat is!

Egy virtuális asszisztens keresete nagyban függ a munkavégzőtől és a feladatoktól is.

A nagyobb cégek több munkával járnak, de ugyanakkor nagyobb a fizetésség 

Nagyon ritka, hogy sok alkalmi projektet kell elvállalni. Érdemes a nagyobb cégeket és hosszabb távú munkákat keresni és elvállalni. 

A virtuális asszisztens hátrányai

Mielőtt belevágnál a virtuális asszisztensi munkák világába, érdemes tudatosnak lenni néhány hátránnyal kapcsolatban, amelyek a kezdetekben felmerülhetnek.

Hacsak nem ismersz már most valakit, akinek virtuális asszisztensre van szüksége, az első kliens megtalálása kihívást jelenthet.

A helyzet magaslatán kell állnod a jelenlegi technológiai és iránymutató tevékenységekben a szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyeket nyújtani kívánsz.

Versenybe kell szállnod a már müködő virtuális asszisztensekkel, akik sok esetben alacsonyabb bérért dolgoznak.

A virtuális asszisztens előnyei

Az ügyfél részéről, a virtuális asszisztens felbérlésének egyik nagy előnye a rugalmasság a szerződést illetően, amely rendszerint csak azokra a szolgáltatásokra vonatkozik, amely a munkavégzőre ki van szabva.

A megegyezési feltételektől függően néhány virtuális asszisztenst az feladatok után fizetnek, mintsem a ledolgozott órák számában mérve.

Ezzel ellentétben, a hagyományos alkalmazottak az irodai felállásban általában egy kiszabott óradíjban kapnak bérezést napokra lebontva.

A kisebb vállalkozást vezetők számára egy virtuális asszisztens felszabadíthat értékes órákat, hogy a vállalkozás növekedésére tudjanak koncentrálni és több jövedelmet kitermelni.

Ez könnyebb és költséghatékonyabb lehet bizonyos feladatok esetén, amelyek túl sok időt emésztenének fel olyan személy számára, aki nem túl jártas bennük.

 

Hol találhatok munkákat virtuális asszisztensként?

A munkakeresés virtuális asszisztensként egy kis kutatást igényel.

Megoldást kínálhatnak a szabadúszó oldalak, ahol könnyen fellelhetőek azok az ügyfelek, akiknek szüksége van segítségre, bár a versenypiac itt igencsak magas.

Egy másik lehetőség a munkakereső oldalakon való szűrt böngészés, ahol a távmunkák között szemlélve sokszor találhatunk virtuális asszisztens munkát ajánló hirdétéseket.

Készen állsz arra, hogy virtuális asszisztensként dolgozz?

Vágj bele minél elöbb! Ne hallgass azokra akik azt mondják, hogy ebből nem lehet megélni.  Fejleszd magad és szerezz új ügyfeleket.